marți, 6 ianuarie 2015

Bastionul Croitorilor Cluj



Romania este tara care daca nu se poate lauda cu un prezent glorios impresioneaza prin trecutul prin de victorii si realizari. Astfel, ca adevarate redute ale gloriei, in tara noastra vei gasi, monumente pline de maretie care reprezinta parti din povestea pe care noi trebuie sa o ducem mai departe.
Un astfel de monument important, venit dintr-o perioada plina de glorie si faima a Romaniei, este Bastionul Croitorilor. Acest loc se gaseste in Cluj, pe strada Baba Novac, numarul 35 si reprezinta partea de Sud-Est a vechii cetati fortificate care a pazit orasul in jurul secolului XV-XVI. Daca va doriti o nunta cu iz medieval, acesta este cu siguranta locul in care va putem face cele mai frumoase fotografii de nunta, intr-un cadru incarcat de istorie.
 
Turnul sau Bastionul Croitorilor, impreuna cu intreaga cetate a raspuns vitejeste celor mai aprige atacuri, reprezenand o adevarata piatra de incercare pentru toti cei care ar fi dorit ca, nepoftiti si cu ganduri nedemne sa patrunda in cetate. In anul 1627, bastionul a fost distrus in urma explozii provocate de un fulger care a aprins tot praful de pusca ce era depozitat acolo. Trei ani mai tarziu, insa, turnul rasarea din nou, poate mai puternic si mai falnic.
Ultima avarie importanta care a ingenunchiat Bastionul Croitorilor a avut loc in anul 1707 cand Clujul a fost pradat de catre Sándor Károlyi care la plecare a incendiat si turnul. Ca si pasarea Pheonix care rasare din propria-i cenusa, asa si bastionul, cu 2 ani mai tarziu fusese construit si strajuia iarasi marele oras.
De-a lungul timpului, cand vremurile par ca au devenite ceva mai pasnice, Bastionul Croitorilor a ramas un martor al istoriei care din pacate insa nu prea a fost renovat. In anii 2007-2008,turnul si-a recapatat maretia, fiind restaurat si devenind un spatiu in care au loc diferite evenimente culturale si sunt expuse diverse obiecte ce ne ajuta sa intelegem mai usor istoria.
Denumirea acestui Bastion vine de la faptul ca fiecare turn era finantat de o anumita bresla, cizmari, croitori, olari, zidari, etc. Bastionul din Sud-Est era finantat de cei mai mari si mandrii croitori ai Clujului astfel numele sau a ramas, peste veacuri, ca Bastionul Croitorilor.



Orice clujean dar si orice simplu vizitator sau turist venit de oriunde din lume, ar trebui sa treaca si pe la acest bastion, servind, o ceasca de cafea si o portie de relaxare imbinata cu istorie si traditie. Doar asa vor reusi sa cunoasca adevarata frumusete a unei tari cu un trecut glorios. Bastionul Criotorilor va asteapta indiferent de sezon, intr-o atmosfera boema, intr-o lume rupta parca din alta vreme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu