marți, 20 ianuarie 2015

Cheile Turzii





Ridicate la rangul de rezervatie naturala datorita importantei lor de ordin stiintific dar si datorita frumusetii locului, Cheile Turzii se afla la o distanta de12 kilometri de Turda.

Considerate de multe persoane, si pe buna dreptate, o minune a naturii Cheile Turzii reprezinta o arie protejata ce ocupa o suprafata de 324 de hectare care s-au format prin eroziunea rocii de calcar de catre raul Hasdate. Include peste 1000 de specii de flori, plante extrem de rare, toate acestea facand parte din specificul floristic al acestei zone superbe din toate punctele de vedere.
Cheile Turzii ofera tuturor celor care trec pe aici un peisaj de o salbaticie rara: arcade, stanci abrupte si foarte inalte, turnuri de piatra si vai pietroase. Peisajul, de o frumusete salbatica, este splendid completat de o multime de pesteri, 60 de la numar, sapate in calcarul peretilor inalti de 200-300m.


De ce sunt Cheile Turzii o destinatie ideala pentru fotografii de nunta ?
Fiindca ofera un spatiu larg, cu vegetatie luxurianta, pesteri si stanci numai bune de explorat chiar si in rochie de mireasa. Este locul ideal pentru un set de fotografii de nunta `tresh the dress` daca sunteti un cuplu muntoman si vreti un set de fotografii speciale, pe munte, in natura.

Insa dincolo de aspectul estetic deosebit de important, regiunea este inconjurata de o aura de legenda. Aici se presupune ca ar fi locuit si s-ar fi ascuns cunoscutul si temutul haiduc Balica. Insa acesta nu era singurul care avea obiceiul sa se refugieze aici.

Una din aceste pesteri a servit, prin anul 1703 drept adapost al unei cetati de razvratiti, condusa de capitanul Nichita Balica care a atacat garnizoana austriaca alaturi de acestia. Legenda spune ca prin aceasta zona ar fi trecut si Alexandru Macedon.

Inspre localitatea Tur, la capatul cheilor dinspre aceasta localitate se afla o fantana cunoscuta de localnici, cu trei izvoare cu aspect de coif. Langa fantana, in stanca, inca sunt vizibile urmele narilor si copitelor unui cal. Din cauza ca ducea mare lipsa de apa, Alexandru Macedon, ajungand aici, si-a asezat coiful pe jos, si-a infipt sabia in pamant, timp in care calul sau a suflat cu putere in stanca si a lovit cu copitele piatra. Imediat, au inceput sa tasneasca izvoarele.

Terenul accidentat este pe placul alpinistilor din intreaga Romanie. Cea mai cautata destinatie, ideala pentru alpinism este Peretele Urias locul in care alpinistii fac spectacol trecatorilor cu frica de inaltimi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu